2011. február 25., péntek

Két kislánypulcsi

Egész büszke vagyok magamra, most megnéztem, február 10-én jegyeztem be ide a fiaim pulcsiját meg sálját, és tegnap kész lettem a barátnőm kislányainak készült két pulcsival is :). Mondjuk nagyon egyszerű mintákat választottam:

A nagyobbik elvileg olyan 104/110-es méret, a kisebbik 86 körüli, remélem, jók lesznek a lányokra! Bővebben itt írtam róluk és a fonalakról, amikből készültek.

2011. február 15., kedd

Hamarosan...

lesz itt valami, ami nekem nagy öröm, remélem, másnak is az lesz:-)

Addig is:

Kutyás-tappancsos szett

Az utóbbi napokban ezen ügyködtem:

A kisfiamnak készitettem ezt a sapka sál kesztyű együttest. Beneveztem vele a Fonalshopos játékba, szavazni is lehet rá.
Több képet és infót az együttesről meg a szavazásról a blogomon olvashattok.

2011. február 13., vasárnap

Első játékom beszámoLÓja

A premier.
Volt találgatás. Volt melléfogás. Volt közelítés.
És volt telitalálat:


Így aztán lett nyertes is. Hogy kicsoda?

Ezt is, és még néhány dolgot a hobbilovunkról megtudhatsz nálam.

2011. február 10., csütörtök

Kardigán lánynak

Keresztlányomnak kötöttem egy jó meleg kardigánt, mert kaptam húgomtól 150 g fonalat. Ilyenből kötöttem már sapkát és lábszár-melegítőt. Húgom pedig sálat. Most már csini lesz Villő! :)

86-os méretű lett a kardigán, ehhez 8-as kötőtűvel kezdtem 64 szemmel a passzét (2 sima, 2 fordított) 12 soron keresztül. Majd egyik oldalon sima, másikon fordított szemekkel haladtam tovább 27 sorig. Ott 3 tűre osztottam a szemeket: 32 a hátának, 16-16 a két elejének. Ezeket egymás után sorban kötöttem, szűkítve az ujjnál: minden második sorban fogyasztottam 1-et, 13 szemig (a hátának 26 szemig). Onnan simán felfelé tovább, összesen még 24 sorig.

A vállrészt összehorgoltam és az ujjakat kezdtem kötni. Mindig aggódtam, hogy rövidre sikerülhet az ujja a pulóvereknek, ezért most azokat fentről kezdtem.

Elsőként 6 szemet vettem fel horgolótűvel a kötőtűre, majd minden sima szemmel kötött oldalon 2-2 szemet felvettem a széleken és a szélétől számított 3 és 4. szemeket fogyasztottam. A fordított kötéssel készülő oldalon nem változtattam semmin. Remélem ez így érthető. Nem vagyok tájékozott a leírásban.
Igyekeztem 26 szemet hagyni a végére és ekkor váltottam zoknikötőtűre. Azzal fejeztem be 30 soron keresztül, majd a passzé még 10 sor lett.

A gombrészt is passzé mintával kötöttem és az alatta lévőt is, amire varrtam a gombokat. Sőt a nyakát is egyszínű passzé díszíti.

És a kész mű, ami narancssárga nagy gombokat kapott:


Nekem nagyon tetszik. Pedig ez az első kardigán, amit kötöttem. :)

207 g fonalat használtam fel.

Egy pulcsi a nagynak és egy sál a kicsinek

Sziasztok!

Kicsit elszégyelltem magam, hogy én is csak a saját blogomra írom, mit műveltem, ide meg nem :) Nem nagy munkák, de ezek készültek legutóbb:
Marci pulcsija:


Marci nyolcéves lesz mindjárt, a pulcsi így kb. 128-as méret. Életem első teljesen saját tervezése :)
Regő sálja:

Abból a sötétkék fonalból készült, ami a fenti pulcsi után megmaradt. Most egy jó élénk, vad, meleg színű kislánypulcsit kötök, hamarosan kész lesz :)

2011. február 9., szerda

"Dupla sapkás" kesztyűk

Sziasztok! Köszönöm, hogy a csapat tagja lehetek. Egy különlegességet hoztam, mely saját fejlesztés.

Ezek a kesztyűk eltérnek az eddig készített munkáimtól. Általában vagy olyat kötök mint a rózsaszín vagy zárt ujjvégűeket. Most kombináltam a kettőt és elneveztem "dupla sapkás" kesztyűnek. Piacra menet jó hasznát vehetjük a "sapkáknak" , míg a piacon jobb hátra hajtani őket.

















Kesztyűt kötni Katharina Buss: Kötött sapkák , sálak és kesztyűk című könyvéből tanultam, mely a CSER Kiadó gondozásában jelent meg Budapesten, 2000-ben.

Az évek során számtalan kesztyűt kötöttem, így ma már nem használom a leírást.
44 szemmel indulok a passzénál, tetszőleges hosszig (általában 26-28 sor) 2 sima 2 fordított szemet kötök. Aztán 1 kört kötök sima szemmel és jöhet a szaporítás 11 szemig.
Minden második sorban a második szemből lesz kettő, ha jobb kezes a kesztyű. Ha balos, akkor az utolsó előttiből lesz kettő. Így kis háromszöget kapunk az ujj alatt.
A hüvelyujjat félre teszem és kötök tovább. A hüvelykujj felett 6 szemet veszek fel, amiket lassan elfogyasztok. Nem bíbelődök már ujjakkal, hanem passzéval fejezem be.

A "sapkát" horgolótűvel veszem fel a felső passzé alatt 5 szemmel. Remélem érthető így. Nem vagyok jártas még a leírásban.

További kötött munkáimról a Kuckómban olvashat bárki, aki "meglátogat". Mindenkit várok szeretettel: Barbus :)

Pedig kötök ám...

...csak ide nem írok soha. Ezt nagyon sajnálom és remélem, életben marad ez a nagyon szeretett kis blog. Hajrá mindenkinek, írjatok, tegyetek fel képeket! Olyan jó látni a munkákat, csodálni a kétkezi alkotás ezen módjának eredményeit.
Linkeljétek be a blogjaitokban megjelent mintákat, hiszen ez itt egy gyűjtőblog, egy kincsestár akarna lenni!
Nézzétek csak! Én például jucuu remek leírása alapján megtanultam egy ujjas kesztyűt kötni

Ercsunál akadtam rá egy régóta vágyott leírásra, melynek alapján könnyen és gyorsan elkészült ez a remek, praktikus és nem utolsó sorban nagyon édes űrhajós sapi. (Az én gyerekeimnél forma 1-es sapka néven hódít:-) Külön öröm volt számomra, hogy Ercsu is a szerző engedélyével fordította magyarra a minta leírását, mint ahogy azt én is teszem hamarosan...


2011. február 7., hétfő

Bemutatkozás

Sziasztok! Mint oly sokan, én is gyerekkoromban kezdtem el kötni. Máig is ez a legnagyobb hobbim (a fotózás a másik). Emlékszem, volt, hogy tinikoromban nagyon gyorsan meg akartam kötni egy kagylómintás hosszú ujjú pulcsit. Egész hétvégén csak kötöttem és kötöttem...és kész lett! Amúgy viszont én azon kötők közé tartozom, akit maga a kötés élménye izgat. Nehogy azt higgyétek, hogy az a kagylómintás pulcsi olyan sokszor volt rajtam! Több olyan holmit kötöttem, amit soha életemben nem hordtam, de ez már mellékes volt számomra. Az se érdekelt, ha valamit 10x le kellett bontanom és újrakezdenem. Az utóbbi időben az előbbi azért kicsit változott...főleg a gyerekek miatt:). Jó látni őket az általam kötött holmikban... például itt a legutóbbi kötögetésem eredménye:
További képek és információk erről és sok más kötött holmiról a blogomban. Ez a blog a korábbi blogom folytatása is egyben, így nemcsak kötött holmikról találsz bejegyzéseket. Kellemes kötögetést Mindenkinek!

2011. február 1., kedd

Kedves Olvasó!

Örömmel értesítünk, hogy megjelent a Kézimunkasuli Online Magazin 2011. februári száma, melyet a www.kezimunkasuli.hu webhelyről, a felső menü „Kézimunkasuli Online Magazin” menüpont „Aktuális szám almenüpontjára kattintva belépés után, ingyenesen le tudsz tölteni.


Tartalom:

A hónap modellje – rojtokkal díszített bordó garbó

Lépésről lépésre – dobókocka kulcstartó

Gyerekeknek – sherpa sapka

Aktuális – pillangó farsangi álarc

Mintagyűjtemény – egyszerű csipkeminta

Hírek – Évkönyv 2010

Melléklet – biedermeier terítő

Az olvasáshoz és a modellek elkészítéséhez kellemes időtöltést kívánunk!

Üdvözlettel:

Kézimunkasuli

Újrakezdés

Nagyon-nagyon régen volt már a kezemben kötőtű. Az utóbbi időben mindig csak horgoltam, és elfeledkeztem a kötésről, de most elkészült egy téli garnitúra, amiből a kesztyűk és a sapka kötött, a sál (baktus) horgolt. 5 tűvel kötöttem őket, ami eleinte csak nem akart a kezemre állni.





Ha szeretnél több képet látni az elkészült kötött-horgolt ruhadarabokról látogass el hozzám, és segíts a kesztyűvel kapcsolatban felmerült problémám megoldásában. Előre is köszönöm! :)